demo

Има открития, революционни за времето си, които се оказват пълна катастрофа заради прилагането им. Такава е верижната реакция на делене на атомните ядра. Такава е и пластмасата, когато се ползва за еднократна употреба. Разграждането й в органична среда отнема около 400 години и въпреки това остава непълно. 91% от замърсяването с пластмаса, открито по плажовете по целия свят, представляват опаковки на храни, както се оказа след мащабно почистване и проучване, организирано от Ocean Conservancy. Както всички знаем, пластмасата е здрав, гъвкав и устойчив материал, което го прави изключително удобен и щироко разпространен за употреба в днешни дни. Оказва се обаче, че разрушителните ефекти от тази употреба са се покачили неимоверно много и то най-вече поради невъзможността на пластмасата да се разгради и оствайки в природата за стотици години след нейното изхвърляне като отпадък.

Към днешна дата тази перспектива в цифри е ужасяваща, а именно, че в океаните плуват 51 трилиона тона микроскопични пластмасови частици тежащи повече от 269000 тона тегло.

91% от пластмасата за еднократна употреба не бива рециклирана

Тя попада на сметището от там в подпочвените води или директно в океана. 99% от климатичните промени се дължът на замърсяването с нея. Пластмасовите отпадъци предизвикват пряко смъртта на 1 милион морски птици за една година.

Ние ядем пластмаса

Знаете ли че ¼ от морската или океанската риба съдържа пластмаса. Микро пластмасата се предава по цялата хранителна вериги, чрез протеиновите структури.

Ние пием пластмаса

Пластмасата се разпада на микро пластамаса за няколко стотин години и попада в подпочвените води. 83% от водата в чешмата ви съдържа частици пластмаса.

Ние дишаме пластмаса

Във въздуха се изхвърлят тонове частици пластмаса от горивата за самолетният транспорт и тежките индустрии използващи петрол.

Несъмнено това ще окаже пагубен ефект и на човечеството

Години наред този разрушителен материал се използва безогледно за опаковането на всякакви изделия, но повишеното внимание върху опазването на околната среда доведе до разработката на различни алтернативни решения, които да заменят пластмасата с нещо благоприятно за защита на природата и намаляване на ефекта от използване на пластмаса. Един добър иновативен пример за това, е замяната на пластмасовия филм или фолио с органично такова, което е биоразградимо и компостируемо. Този нов материал се произвежда от картофено нишесте, което е абсолютно безвредно, но и също толкова здраво като пластмасата, което позволява спокойно да се заменят пластмасовите торби с такива от това нишесте. Компостируемите продукти може дори да служат като нутриент и обогатител за околната среда. Пластмасовите продукти се разпаднат на малки частици - микро пластамаса и остават завинаги в природата, докато растителните нишестета имат хранителни свойства и благоприятно въздействие за околната среда.

Правителства, индустрии, производители и продавачи трябва да намерят решение а ние потребителите трябва на направим избор. BeBio имаме решение а Вие бихте ли дали предимство на биораздрадимите торбички и опаковките произведени от растения или на пластмасовите им алтеренативи?

Свържете се с нас

Попълнете формата долу и наш представител ще се свърже с вас